Journal-Diagonale

Afin de convaincre notre rédacteur que le quinoa n’est pas toujours fade et sans intérêt, Diagonale s’est lancé dans la réalisation d’une belle recette avec comme objectif de donner du goût à ce super-aliment. Il faut en effet savoir que le quinoa, en plus de ne pas contenir de gluten, est riche en protéines, en vitamines B, en minéraux et en oligoéléments.

Bien souvent utilisé en salade et considéré comme un aliment parfait pour les régimes, le quinoa se mange également chaud et pas forcément sans matière grasses ! Pour faire plaisir à notre rédacteur, Diagonale a donc réalisé une recette de gratin de quinoa et brocolis :

 

 


Etape 1

Préchauffez le four à 200°C.
Pendant ce temps, il faut cuire le quinoa : mélangez 1 verre d’eau et les 2 verres de quinoa dans une casserole. Emmenez à ébullition sur une température moyenne, salé, poivré et ajouté le thym, puis baisser légèrement la température pour que le quinoa mijote doucement. A partir de là, la cuisson est de 15 minutes, le temps que le quinoa absorbe l’eau. Vous n’avez plus qu’à retirer du feu et couvrir 5 minutes de plus pour le rendre bien moelleux.

Etape 2
Découpez les fleurets de brocolis afin d’en faire des bouchées. Déposez les sur un papier sulfurisé, parsemez d’un filet d’huile d’olive jusqu’à ce qu’il y en ai uniformément sur les brocolis. Ajoutez une pincée de sel sur la totalité et enfournez pendant 20 minutes. Piquez avec une pointe de couteau, si le brocolis est tendre c’est qu’il est cuit !

Etape 3 (facultatif pour les végétariens) Découpez les blancs de poulets en cube, puis émincez la gousse d’ail. Versez un filet d’huile d’olive dans une poêle à feumoyen et ajoutez la gousse d’ail émincées, sel, poivre et une pincée de piment de cayenne (et si l’envie vous prend vous pouvez ajouter les petites miettes de fleurettes de brocolis qu’il vous reste). Remuez le tout puis lorsque l’ail commence à dorer, ajoutez le poulet et laissez mijoter en remuant régulièrement. Lorsque le poulet est bien doré (environ 8 minutes) vous pouvez sortir du feu et réserver.

Etape 4
Baissez la température du four à 180°C. Dans un saladier ajoutez le quinoa, l’emmental râpé et le lait en remuant doucement jusqu’à ce que le mélange soit homogène. Enfin, ajoutez les fleurettes de brocolis et remuez doucement. Faites de même avec le poulet si vous avez décidé d’en ajouté. Goûtez le tout, n’hésitez pas à rajouter du sel et du poivre si nécessaire.

Etape 5
Dans un plat rectangulaire, déposez le mélange quinoa-brocolis, puis saupoudrez le tout de gruyère râpé. Enfournez le tout et laissez cuire 25 minutes, jusqu’à ce que le tout soit bien doré. Laissez refroidir 10 minutes avant de servir pour ne pas vous bruler et bon appétit !

Share

29 Comments

  1. 767728 360955Your weblog is one of the better blogs Ive came across in months. Thank you for your posts and all the finest along with your work and weblog. Searching forward to reading new entries! 372294

  2. 275921 517252You produced some decent points there. I looked on the net towards the concern and identified a lot of people go together with together with your internet web site. 161682

  3. 84946 242738Thanks for blogging and i enjoy the weblog posting so no public comments.,,,,,,,,,,, 980102

  4. Hey there are using WordPress for your blog platform? I’m
    new to the blog world but I’m trying to get started and create
    my own. Do you need any coding expertise to make your own blog?
    Any help would be really appreciated!

  5. 696413 592535Aw, this was a quite good post. In concept I wish to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make an superb post?but what can I say?I procrastinate alot and surely not appear to get 1 thing done. 385361

  6. 943019 671542Id need to speak to you here. Which is not some thing I do! I quite like reading a post which will make people believe. Also, a lot of thanks permitting me to comment! 888871

  7. 691196 1756Hey! Great stuff, do tell us when you finally post something like this! 604681

  8. 40936 93160I came to the exact conclusion as effectively some time ago. Great write-up and I will be positive to appear back later for much more news. 722524

  9. 483288 698194Yeah bookmaking this wasnt a bad conclusion great post! . 371801

  10. 630183 80636Great post, I conceive internet site owners ought to larn a whole lot from this website its extremely user friendly . 25425

  11. 722666 94776Hey there, I think your blog may possibly be having browser compatibility issues. When I appear at your web site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog! 289554

  12. 281912 932283I enjoy the appear of your site. I lately built mine and I was looking for some concepts for my web site and you gave me a couple of. Could I ask you whether you developed the site by youself? 153436

  13. 319992 101468Quite informative and superb bodily structure of content material , now thats user friendly (:. 673313

  14. 489263 64216Naturally I like your web-site, nevertheless you need to have to check the spelling on several of your posts. Numerous of them are rife with spelling troubles and I locate it extremely silly to inform you. On the other hand I will surely come once more once more! 994765

  15. 211986 623284Outstanding read, I just passed this onto a colleague who was doing just a little research on that. And he in fact bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! 474073

  16. 547929 818913Spot up for this write-up, I actually feel this superb web site requirements a whole lot much more consideration. Ill more likely be once again to read considerably a lot more, thank you that data. 929647

  17. 404840 889163Having been just looking at valuable weblog articles with regard towards the project research when My partner and i happened to stumble on yours. Thanks for this practical information! 613886

  18. 908387 771227whoah this weblog is magnificent i really like reading your posts. Maintain up the excellent work! You know, lots of folks are seeking about for this info, you can support them greatly. 626037

  19. 514108 76535I wish I had a dime for every bad write-up Ive read lately. I also wish other writers had your talent and style. Thank you. 585080

Laisser un commentaire